11. pohod po Tematski poti Na svoji zemlji (75. let filma Na svoji zemlji)

Dom krajanov, Grahovo ob Bači 48

Sobota 7.10.2023

Pot povezuje dediščino prvega slovenskega celovečernega zvočnega igranega filma, ki jo je s tematskimi tablami na lokacijah, kjer so bili posneti najpomembnejši prizori v letu 1948, trajno vpisala v prostor Baške grape. Vsebino pohoda je vsako leto obogatena z aktualno tematiko, kjer pohodnik spozna še kulturno in tehniško dediščino tega območja.

Pohodnik je nagrajen s čudovitimi razgledi, ki jih nudi razgibano območje poti med Grahovim ob Bači in Koritnico. Vsebina pohoda je obogatena z dodatnimi kulturnimi točkami, ki kažejo na lokalno zgodovino območja: Ivan Kokošar, Ivan Brovč (Plamen v dvonožcu), pionirji zmajarstva na Tolminskem, slikarka s peski Stanka Golob; NOB – spominska plošča talcem na Grahovem ob Bači, spomenik padlim NOB na Koritnici (1972), Rudi Bašelj; Stara cerkev, Rimski zid, Prvo čebelarsko društvo za Cerkljansko, Goriško in Tolminsko.

Pohod poteka tudi v okviru Dnevov evropske kulturne dediščin pod sloganom: Redka in dragocena znanja, spretnosti in poklici.

S tem dogodkom bomo tako obeležili pomembno obletnico filma “Na svoji zemlji” in se poklonili tistim, ki so prispevali k njegovi ustvarjalnosti in sporočilnosti.

Trajanje izleta:

5 ur s postanki, kjer bo potekal program ob 75. letnici filma Na svoji zemlji.

Težavnost: nezahtevno

Oprema: Pohodniška obutev, palice

Cena: 15 €/osebo (vključuje vodenje, kulturni program na tematskih točkah ob 75 letnici filma Na svoji zemlji in malico na koncu pohoda).

Program dogodka

9:00 – 10:00

Registracija pohodnikov

10:00

kratka predstavitev TpNSZ in uvodni pozdravi ob75. obletnici filma Na svoji zemlji (kratki odlomki iz filma, ogled tematske sobe, ohranitev spomina na Borisa Seška, ki je v filmu odigral vlogo mladega Borisa).

10:20

pričetek pohoda od 1 – 6 tematske table s kulturnim programom na posameznih točkah: 30 let smrti Franceta Štiglica, spomin na pilota Joškota Lapajna

15:00

zaključek pohoda, enolončnica, druženje.

 

Kontakt:

Alenka Zgaga @: ktt.dbd@gmail.com T: 041 601 248 www.tpnasvojizemlji.si

Organizator:

KTT Društvo Baška dediščina

Stržišče 28

5243 Podbrdo

www.baskadediscina.si

ktt.dbd@gmail.com

Scroll to Top