14. Volfovo srečanje

Picture of Skrbnik strani

Skrbnik strani

KTT društvo Baška dediščina vabi v nedeljo, 14. maja ob 15. uri na Petrovo Brdo pri Robarju na 14. Volfovo srečanje s sveto mašo.  Vsako leto je sv. mašo obogatili s pesmijo cerkveni pevski zbor iz Podbrda.

Letos pa začenjamo povezovanja s cerkvenimi pevskimi zbori iz drugih župnij. Zato bomo gostili mešani cerkveni pevski zbor iz Železnikov. Namreč že leta 2015 smo začeli povezovanje s sorodnimi društvi v okviru čajanke (TD Železniki, TD Sorica, TD Davča, TD pod Kojco, Muzejsko društvo Žiga Zois Bohinjska Bistrica).

Ob tej priložnosti se bomo spomnili 500 obletnice prve omembe Petrovega Brda in predstavili novo informacijsko tablo.

Na dogodek lahko pridete z avtomobilom ali pa peš iz Podbrda (glej spodaj) po Volfovi poti k Robarju na Petrovo Brdo.

Kontakt: Cveto (041 259 139), ktt.dbd@gmail.com

Srečanje poteka v okviru majskih prireditev občinskega praznika Občine Tolmin 2023.

Program srečanja

  • Ob 15.00 uri sv. maša
  • gostovanje mešanega cerkvenega pevskega zbora župnije Železniki
  • druženje

KTT društvo Baška dediščina od leta 2007 dalje vsako prvo nedeljo po 10. maju povabi na Robarjev grič na Petrovo Brdo k spominski maši, s katero se pokloni domačinu, rodoljubu, planincu in duhovniku Janezu Volfu. Tako imenovano Volfovo srečanje se odvija pri spominskem obeležju, poleg katerega je leta 2013 društvo postavilo informacijsko tablo, leta 2022 pa jo zamenjalo z novo dvojezično, in jo dopolnilo z informacijami o duhovniku Andreju Wolfu (brat Janeza Wolfa) in foto utrinki iz preteklih srečanj.

Na tem razgledišču nad svojo rojstno domačijo si je Janez Volf za časa življenja postavil majhno leseno hišico z oltarčkom, kjer je nameraval preživeti stara leta. Toda prva vojna mu je prekrižala načrte. Iz Gorice, kjer je služboval, se je moral kot begunec umakniti v Ljubljano. Navajen sončne Gorice in svežine planin, ki jih je tako rad obiskoval, se tam ni počutil srečnega. Želel si je, da bi bil vsaj »pokopan pri svojih«, torej v Podbrdu. Vojni čas mu je preprečil tudi to. Umrl je 10. maja 1917 v Ljubljani in je tam tudi pokopan. Zato pravimo, da je bil Janez Volf civilna žrtev prve vojne.

Janez Volf, rojen na Petrovem Brdu, je bil duhovnik, velik rodoljub in ljubitelj domačih gora.

Dostopi – z avtom:

  1. Ljubljana – Škofja Loka – Železniki – Petrovo Brdo – Podporezen – Robarjev grič (obeležje Janeza Volfa)
  2. Nova Gorica – Most na Soči – Bača pri Modreju – Podbrdo – Petrovo Brdo – Podporezen – Robarjev grič (obeležje Janeza Volfa)

Dostop – z vlakom:

Izstopna železniška postaja Podbrdo, nato peš iz Podbrda (opis glej spodaj)

Dostop – peš pot iz Podbrda

Varainta 1:
VOLFOVA POT (PODBRDO – PETROVO BRDO – PODBRDO) se vije od spomenika padlim v Podbrdu, prečka most čez Bačo in zavije levo do zadnje hiše v Batavi (glej smerokaz za Porezen). Tu se po nekdanji mulatjeri vzpne levo na Robarjev grič do ostankov italijanske vojašnice, od koder je čudovit razgled na strmine Baške grape. Pot naprej položno drsi skozi urejen gozd do smerokaza, ki nas spet usmeri levo. Pred nami je obeležje na Robarjevem griču, od koder doživimo krasoto pokrajine v neštetih bogatih odtenkih. Vrnemo se na gozdno pot in ji sledimo do markacij za planinsko pot na Porezen. Po njej ali po bližnji asfaltirani cesti se spustimo do planinskega doma na Petrovem Brdu. Krenemo levo po asfaltirani cesti do doma starejših občanov, od koder nas udobna makadamska pot pripelje v Podbrdo. Pot je lahka, traja največ tri ure.

Varianta 2:
VOLFOVA POT (PODBRDO – odcep nasproti Okrepčevalnica Pri Ruscu (Podbrdo 1) – proti Robarju) Na opisano pot se priključi tudi pristop od okrepčevalnice »Pri Ruscu« ob cesti Podbrdo – Petrovo Brdo.

Scroll to Top