Nagrada Jakob letos Tematski poti Na svoji zemlji

Grahovo ob Bači, Koritnica

Skrbnik strani

Skrbnik strani

Gospodarsko razstavišče Ljubljana je na letošnjem 33. turističnem sejmu Alpe Adria že dvanajstič podelilo Nagrado Jakob,  mednarodno nagrado za inovativnost, kakovost in odličnost v turizmu. Tema izbora je bila Tematska pot kot turistični proizvod. Petčlanska komisija, ki ji je predsedoval dr. Janez Bogataj, je izmed 28 prijavljenih tematskih poti izpostavila pet. Najboljša je dobila naziv Ambasador tematskih poti. Med preostalimi štirimi finalistkami, ki so si prislužile diplomo, je komisija kot vsebinsko zelo inovativno prepoznala tudi Tematsko pot Na svoji zemlji.

Zasnovala jo je Nadja Valentinčič Furlan ob 60-letnici snemanja filma, vzpostavljena je bila leta 2012 kot projekt Občine Tolmin, upravlja pa jo KTT društvo Baška dediščina, ki jo v sodelovanju s KS Grahovo ob Bači tudi vzdržuje. Komisija je izpostavila predvsem dejstvo, »da so pri njenem nastajanju poleg lokalnega prebivalstva sodelovali tudi predstavniki nekaterih strok, kar je v Sloveniji prej izjema kot pravilo«. Zgodbo pa ohranjajo živo tudi dolgoletne vezi z ustvarjalci filma in z njihovimi sorodniki.

Za tematsko pot najbogatejše je bilo leto 2021, ko je dobila posodobljeno tehnično podporo za interpretacijo zgodbe, letak, ponatisnjeno zgibanko in magnetek ter bila nadgrajena s panoramsko tablo in s tremi info tablami z bogato kulturno dediščino tega območja. Hkrati je na tematsko točko v starem delu Koritnice z nekaj novimi smerokazi pripela drugega gostinskega in nočitvenega ponudnika.

Ob deseti obletnici 2022 je društvo obleklo pot tudi v pisano besedo in jo skupaj s skoraj devetdeset fotografijami umestilo v brošuro s 50 stranmi A4 formata Odsevi literarne in filmske dediščine v Baški grapi.

V prihodnje ji namerava vdahniti dodaten zagon z vsebinami za otroke, velik izziv pa bo tudi digitalizacija poti. Nagrada Jakob dodaja še en biser k dvigu prepoznavnosti poti in Baške grape kot zibelke prvega slovenskega celovečernega igranega zvočnega filma.

 

Tekst in  foto: Olga Zgaga

 

Scroll to Top