Razstava železniških maket

Skrbnik strani

Skrbnik strani

KTT DBD vabi v soboto, 24. junija 2023

na OGLED ŽELEZNIŠKIH MAKET

Podbrdo (center – nad marketom)

24. 6. 2023 od 10. do 16. ure

V soboto, 24. 06. 2023 od 10. do 17. ure vas vabimo v Podbrdo (prostori društva na marketom v centru kraja) na ogled modulov maket z motivi Bohinjske proge.


Makete bodo postavili ljubitelji železniških maket, ki prihajajo iz različnih koncev Slovenije. Njihova skupna točka je sestavljanje posameznih delov, tako imenovanih modulov, ki so izdelani po točno določenih standardih in sestavljeni v celoto kot modulna postavitev železniške makete. Taka druženja potekajo v Sloveniji že od leta 1995. V Baški grapi so gostovali že leta 2008 v vetrovalni napravi predora Bukovo na Koritnici. Družijo se tudi v mednarodnem okviru, kot je bilo letos v Zagrebu, kjer so navdušili več kot 20.000 obiskovalcev.


V Podbrdu bodo postavitev modulne makete popestrili s fotografijami z motivi Bohinjske proge, ki jo gostitelji redno obiskujejo, saj je proga zelo slikovita. Pravijo, da jim s številnimi objekti daje čudovit navdih za ustvarjanje pomanjšanih odsekov. Predstavljena pa bo tudi marsikomu neznana Pionirska proga v Ljubljani, to je ozkotirna otroška železniška proga, ki je med letoma 1948 in 1954 povezovala ljubljanske predele Rožna dolina, Koseze in Podutik.


Ljubitelji železniških maket se ob vsakem takem gostovanju spomnijo njihovih pokojnih prijateljev, ki so jim dajali navdih za ideje o modulih. Eden takšnih je tudi gospod Martin Brumat, ki je veliko izkušenj na razstavah nabiral doma in v tujini. V svetu modulnih maket je veliko delo opravil tudi gospod Milan Hribar z modulno maketo Jesenice.
Upajo, da bo razstava z značilnim drdranjem vlakov, s tiri in predori navdušila predvsem najmlajše, starejše pa spomnila na čase, ki so le še prijeten spomin.

Nagrada za najmlajše:
Obiskovalci do 10 leta bodo prejeli za darilo majico, če bodo v času obiska makete narisali vlak ali kakšen drug motiv iz Bohinjske proge.
VLJUDNO VABLJENI!

Scroll to Top