15. Volfovo srečanje

Picture of Skrbnik strani

Skrbnik strani

KTT društvo Baška dediščina vabi v nedeljo, 12. maja ob 15. uri na Petrovo Brdo na Robarjev grič na 15. Volfovo srečanje s sveto mašo.  

Spet bo zacvetel maj, ki nas vsako leto obogati s spominom na naša rojaka, duhovnika in domoljuba monsinjorja Janeza Volfa, (nazadnje je 20 let služboval pri Sv. Ignaciju v Gorici)  in na  njegovega najstarejšega brata, tudi duhovnika Andreja Volfa, ki je bil zadnjih 17 let nadvse priljubljen dekan v Kanalu. 

Vsako leto je sv. mašo obogatil s pesmijo cerkveni pevski zbor iz Podbrda. Letos pa že drugič društvo nadaljuje povezovanja s cerkvenimi pevskimi zbori iz drugih župnij. Tako bo v goste prišel OTROŠKI IN MLADINSKI PEVSKI ZBOR DAVČA.

Na dogodek lahko pridete z avtomobilom ali pa iz peš iz Podbrda (glej spodaj)  po Volfovi poti »k Robarju« na Petrovo Brdo.

Kontakt: Cveto (041 259 139), ktt.dbd@gmail.com

Srečanje poteka v okviru majskih prireditev občinskega praznika Občine Tolmin 2023.

Program srečanja

  • Ob 15.00 uri sv. maša
  • gostovanje otroškega in mladinskega pevskega zbora iz davče
  • druženje

KTT društvo Baška dediščina od leta 2007 dalje vsako prvo nedeljo po 10. maju povabi na Robarjev grič na Petrovo Brdo k spominski maši, s katero se pokloni domačinu, rodoljubu, planincu in duhovniku Janezu Volfu. Tako imenovano Volfovo srečanje se odvija pri spominskem obeležju, poleg katerega je leta 2013 društvo postavilo informacijsko tablo, leta 2022 pa jo zamenjali z novo, dvojezično in jo dopolnilo z informacijami o duhovniku Andreju Volfu (brat Janeza Volfa) in foto utrinki iz preteklih srečanj.

Oba sta delovala v duhu zavzetega obdelovalca božje njive, za blagor župljanov, za dobro semeniščnikov, ostarelih duhovnikov. V takratnem časopisju sta oba predstavljena kot dobrotnika. Janez Volf je bil tudi dobrotnik podbrške cerkve. Znano je, da je dal izdelati nov kamniti krstilnik, stensko poslikavo nad njim,  krstno  omarico in okrasno ograjo. 

Za Andreja Volfa so se posebno takratni mladi duhovniki izrazili, da jim je bil pravi oče, učitelj in vodnik.  Janez je bil tudi zavzet planinec, Andrej narodno zaveden že v času, ko se je v višjih slojih govorilo predvsem nemško in slovenski jezik še ni bil nekaj samoumevnega. Od ustanovitve je bil član kanalske čitalnice.

Srečanje poteka v okviru majskih prireditev občinskega praznika Občine Tolmin 2023.

Janez Volf, rojen na Petrovem Brdu, je bil duhovnik, velik rodoljub in ljubitelj domačih gora.

Dostopi – z avtom:

  1. Ljubljana – Škofja Loka – Železniki – Petrovo Brdo – Podporezen – Robarjev grič (obeležje Janeza Volfa)
  2. Nova Gorica – Most na Soči – Bača pri Modreju – Podbrdo – Petrovo Brdo – Podporezen – Robarjev grič (obeležje Janeza Volfa)

Dostop – z vlakom:

Izstopna železniška postaja Podbrdo, nato peš iz Podbrda (opis glej spodaj)

Dostop – peš pot iz Podbrda

Varainta 1:
VOLFOVA POT (PODBRDO – PETROVO BRDO – PODBRDO) se vije od spomenika padlim v Podbrdu, prečka most čez Bačo in zavije levo do zadnje hiše v Batavi (glej smerokaz za Porezen). Tu se po nekdanji mulatjeri vzpne levo na Robarjev grič do ostankov italijanske vojašnice, od koder je čudovit razgled na strmine Baške grape. Pot naprej položno drsi skozi urejen gozd do smerokaza, ki nas spet usmeri levo. Pred nami je obeležje na Robarjevem griču, od koder doživimo krasoto pokrajine v neštetih bogatih odtenkih. Vrnemo se na gozdno pot in ji sledimo do markacij za planinsko pot na Porezen. Po njej ali po bližnji asfaltirani cesti se spustimo do planinskega doma na Petrovem Brdu. Krenemo levo po asfaltirani cesti do doma starejših občanov, od koder nas udobna makadamska pot pripelje v Podbrdo. Pot je lahka, traja največ tri ure.

Varianta 2:
VOLFOVA POT (PODBRDO – odcep nasproti Okrepčevalnica Pri Ruscu (Podbrdo 1) – proti Robarju) Na opisano pot se priključi tudi pristop od okrepčevalnice »Pri Ruscu« ob cesti Podbrdo – Petrovo Brdo.

Scroll to Top