Delavnica izdelovanja cvetnonedeljskih puslov 2024

Skrbnik strani

Skrbnik strani

VABILO

KTT društvo Baška dediščina vabi 

  • v petek, 22. marca 2023 ob 15.30 uri
  • v prostore društva v Podbrdu (nad marketom), Podbrdo 33b

Na delavnico

»Moj pusl je ta leus«

GOST: TD BOHINJSKA BELA (predstavitev begance)

KTT društvo Baška dediščina bo tudi letos že šestnajstič po vrsti organiziralo delavnico izdelave cvetnonedeljskih butar, kot so jih nekoč izdelovali v Podbrdu, na Petrovem Brdu, na Bači pri Podbrdu, na Kalu, v Trtniku, Kuku, Stržiščah, Poreznu in Rutu. Pravijo jim »pusl«, »pušl« ali »pusu«. Zanimivo je, da jim na Grahovem, Koritnici, Hudajužni in v Oblokah, kjer se razlikujejo le v drobnih detajlih, pravijo »kaštron«.
Društvo se zaveda, da že pripravljene sestavine v vsakdanjem hitrem življenjskem utripu predstavljajo pomembno prednost pri ohranitvi običaja. Zaželjeno je, da udeleženci delavnice prinesejo s seboj škarje za obrezovanje sadja.
Letos smo v goste povabili predstavnike Turističnega društva Bohinjska Bela, ki nam bodo predstavili »begance« kot imenujejo cvetnonedeljsko butaro na Gorenjskem. Delavnica bo potekala v prostorih društva v Podbrdu (nad marketom).

Člani društva naberejo ves potreben material, predstavijo pomen in simboliko posameznih sestavin ter vodijo izdelavo. Delavnica bo potekala v prostorih KTT društva Baška dediščina v Podbrdu (nad marketom). Udeležijo se je otroci, njihovi starši in stari starši. Skupaj naredijo »pusle«, ki jih na cvetno nedeljo nesejo k blagoslovu.

Scroll to Top