Delavnica izdelovanja cvetnonedeljskih puslov

Picture of Skrbnik strani

Skrbnik strani

Včeraj je v Podbrdu pod vodstvom članov Kulturno tehnično turističnega društva Baška dediščina  potekala že 15. delavnica izdelave cvetnonedeljskih butaric, ki jim v trinajstih  vaseh gornjega dela Baške grape pravijo pusl ali pusu.  Člani društva so pripravili leskove šibe, praviloma s tremi poganjki, oljko, bršljan s čimvečjimi  črnimi jagodami in rumeno vrbo, potrebni pušpan pa so nadomestili z lovorom. Pušpanovi grmi so namreč zaradi požrešne gosenice pušpanove vešče skoraj popolnoma izginili iz naših vrtov. Nekateri se sicer obraščajo, člani društva pa se trudijo tudi z načrtno zasaditvijo.  Društvo se zaveda, da že pripravljene sestavine v vsakdanjem hitrem življenjskem utripu  predstavljajo pomembno prednost pri ohranitvi običaja.

Naj spomnimo, da  je Ministrstvo za kulturo RS  leta 2013 na pobudo društva  pusl vpisalo v register nesnovne kulturne dediščine. V utemeljitvi je med drugim navedeno, da »sta izdelovanje v organiziranih skupinah kot tudi njihov blagoslov za lokalno skupnost priložnost za druženje in za prenos znanja na mlajše generacije«. To se je lepo odražalo na izjemnem obisku delavnice.  Razveseljivo je, da so se z veščino izdelave pusla navdušeno spopadli tudi najmlajši, ki so ob sodelovanju staršev in članov društva pridno  zlagali vejice zelenja; več pomoči so potrebovali le pri povezavi z rumeno vrbo, ki resnično zahteva nekoliko več spretnosti.    

Številni izdelani pusli kažejo, da je povezovanje različnega zelenja v šope občudovanja vreden prikaz ljudske ustvarjalnosti, ki ga je vredno ohranjati, saj ohranja tudi našo identiteto. 

Pusl (na fotografiji) je pretekli vikend bogatil festivala cvetnonedeljskih butaric v Železnikih in v Zgornjih Palovčah. 

 

 

Tekst: Olga Zgaga

Foto: Cveto Zgaga

Utrinki z letošnje delavnice

Scroll to Top