Lepi uspehi ob polnoletnosti Baške dediščine

Skrbnik strani

Skrbnik strani

LEPI USPEHI OB POLNOLETNOSTI KULTURNO TEHNIČNO TURISTIČNEGA DRUŠTVA BAŠKA DEDIŠČINA

Podbrdo, Baška grapa

V Kulturno tehnično turističnem društvu Baška dediščina (KTT DBD) se izteka osemnajsto leto pisanja zgodbe, katere logotip zibelka simbolizira medgeneracijsko povezanost in prenašanje tradicije iz roda v rod. 

V tem duhu je v nedeljo, 26. marca 2023, v društvenih prostorih v Podbrdu potekal 18. redni letni občni zbor, na katerem so se člani, okrepljeni s podčrtanja vrednim številom na novo vpisanih, srečali v zavidljivo velikem številu. Močan aplavz so namenili članicama Marjuči Volf za recitacijo svojih pesmi in Marinki Petrič za prebrano avtorsko zgodbo iz njene mladosti.

Društvo na območju gornjega dela Baške grape pušča za seboj trajnostne sledi na področju kulturne, naravne, tehnične, literarne, filmske in industrijske dediščine, ki so ga okronale za pionirja kulturnega turizma v Baški grapi. Kot odraz te programske pestrosti je v preteklem letu iz rok predsednika države Boruta Pahorja prejelo najvišje državno priznanje za prostovoljstvo.

Po besedah predsednice Alenke Zgaga je bilo leto 2022 eno najbogatejših do sedaj, tako po aktivnostih, po povezovanju in promociji, kot tudi po opravljenih prostovoljnih urah članov, ki so jih našteli preko 7000. Večino finančnih sredstev je pridobivalo iz razpisov, le nekaj malega z donacijami. Med sedmimi tradicionalnimi prireditvami je največ truda vložilo v 17. Festival Odmevi dediščine. Vključeval je tudi praznovanje desete obletnice odprtja Tematske poti Na svoji zemlji, katere odmevnejši produkt je brošura Literarna in filmska dediščina Baške grape. Pot pa je v novo desetletje stopila bogatejša tudi za dve info tabli. V skladu s projektom LAS Dolina Soče Lokalno – Urbano – Povezovalno je izdalo knjižico Stare jedi v gornjem delu Baške grape. Uspešno je bilo na razpisu Fundacije BIT Planota in izvajalo projekt Oživitev tolmuna tehnične dediščine. Društvo je tudi eden od partnerjev projekta Gorniška vas, katerega nosilec je Planinsko društvo Podbrdo s podporo Občine Tolmin.

Poročilo o delu za preteklo leto pa zajema še pisan mozaik aktivnosti, kot so: skrb za tri objekte  tehnične dediščine in za urejanje in nadgrajevanje kulturno zgodovinskih točk (sedmih tematskih tabel projekta Ljudje, ki so pustili sledi, smerokazov, treh stalnih razstav, tematske poti Na svoji zemlji s Foto točko, …), sodelovanje z zvezami, javnimi zavodi, društvi izven Baške grape, snemanje petih radijskih in dveh TV oddaj (RTV SLO: Na lepše in Planet TV: Jutro na Planetu).

V tekočem letu bo društvo svojo že prepoznavno dejavnost nadgradilo z nekaj novimi izzivi. Med drugim se bo vključilo v enega novejših projektov LAS Dolina Soče, v izvajanje aktivnosti Združenja kulturnih poti Sveta Evrope v Sloveniji in se rokovalo s programom Mednarodnega festivala alpskega cvetja, ki sicer domuje v Bohinju.

Tekst: Olga Zgaga

Foto: Cveto Zgaga

Scroll to Top