STRŽIŠKARSKI SEJEM Z BOGATIM SPREMLJEVALNIM PROGRAMOM

Picture of Skrbnik strani

Skrbnik strani

Nedelja, 14. 08. 2022 ob 16. uri

Kdor pozna deželo od Slatnika in Lajnarja do Črne prsti in Rodice, si ne bo pomišljal reči, da je to posebno lep del Slovenije. Sredi tega sveta, v Stržiščah v Baški grapi,  s prelepimi pogledi na Porezen, Kojco in Črno prst, se bo v nedeljo, 14. avgusta 2022 od 16. ure dalje odvijala tradicionalna prireditev Stržiškarski sejem 2022.

Organizatorja KTT Društvo Baška dediščina in Krajevna skupnost Stržišče bosta obiskovalcem z nekaj besedami razrahljala korenine praznika, ki segajo v čas, ko je vsakdanjik uravnavala narava. Ljudi je ujela v delo za kruh, v trud za življenje in v ljubezen do te zemlje. V času sejma je že minil čas žetve in če je bilo vreme lepo, tudi košnje. Zemlja je že napenjala zrna repe in ajde v novo rast. Napočil je čas, ustavljen za veselje, za srečanja, za ples …  In k tej radosti druženja bo kronika davnih časov nagovarjala tudi letos

Nekdanji sejemski dan vsako prvo nedeljo po sv. Lovrencu (10. avgusta), na katerem so se veselili po zaključenih najtežjih kmečkih opravilih, to je hribovski košnji, žetvi pšenice ter setvi repe in ajde, je izpričan že v župnijski kroniki iz leta 1884. Najbolj neučakana je bila mladina. Fantje so tuhtali, kako bi se prikupili staršem, da bi svojim dekletom dovolili na ples.

Danes se ohranja kot srečanje krajanov in izseljencev, v vse večjem številu pa ga odkrivajo pristnih in domačnostnih prireditev željni obiskovalci od vsepovsod. Senožeti so se preselile na nekdanja vaška polja. A fantje in možje so kot nekdaj do sejma zaključili s košnjo in si zaslužili povabilo na ples. Mnoge ne privablja le prireditev, ampak tudi čar te gorske vasice in odprtost domačinov, ki je v vsesplošnem pomanjkanju pristne komunikacije še posebej cenjena.

V kulturnem programu bo obiskovalce nasmejal slovenski dramski igralec, humorist, moderator Konrad Pižorn KONDI. Bogat spremljevalni program, namenjen vsem generacijam, bo razpršen v prostor krog in krog doma krajanov. Ob napihljivih igralih bo vabil k zabavi in doživetjem tudi najmlajše. Stojnice bodo po stari sejemski navadi zasedli ponudniki domačih izdelkov in dobrot. Za mnoge bo morda uspešen lov na srečo, ki bo skrita v pestrem srečelovu. Za ples bo igral ansambel DAMAČICA.  V sklopu prireditve si boste lahko ogledali tudi stalno razstavo NAŠE ŠOLE V BAŠKI GRAPI, ki jo je KTT društvo Baška dediščina vzpostavilo v letu 2021. Prireditev delno financira Občina Tolmin.

Vabljeni v Baško grapo v vasico Stržišče pod Črno prstjo.

Kontakt:

Dostop – avto: 

  • Ljubljana – Škofja Loka – Železniki – Podbrdo – zavij desno na odcepu Stržišče, Kal – 7 km navkreber iz glavne ceste do Stržišč. 
  • Nova Gorica – Most na Soči – Bača pri Modreju – Hudajužna – nato odcep levo Stržišče, Kal – 7 km navkreber iz glavne ceste do Stržišč. 

Dostop – železnica:

  • vlak – izstopna postaja Hudajužna, nato peš po glavni cesti do vasi Stržišče, vozni red vlaka: https://potniski.sz.si/
Scroll to Top