25 let od rojstva gibanja Ohranimo slovenski kozolec v Rutu

Picture of Skrbnik strani

Skrbnik strani

25 let od rojstva gibanja Ohranimo slovenski kozolec v Rutu

Gibanje Ljubljana, Rut v Baški grapi

Nedavni sejem Alpe Adria 2022 je bogatil tudi spremljevalni program z nizom konferenc, okroglih miz, predavanj in predstavitev, vezanih na novosti v turistični ponudbi slovenskih pokrajin. Na enem od dogodkov je svoje projekte predstavilo prostovoljno nevladno gibanje za raziskovanje in ohranjanje slovenske kulturne in naravne dediščine Kultura-natura Slovenije.

Na povabilo predsednika Slavka Mežka se ga je udeležilo tudi KTT društvo Baška dediščina. Mežek je namreč pred desetletjem navezal društvo na civilno gibanje Ohranimo slovenski kozolec, katerega ustanovitev se je na njegovo pobudo izpisala 14. decembra 1996 v Rutu v Baški grapi, kjer med drugim deluje društvo. Prav do tedaj je bil na vhodu v Rut že obnovljen prvi kozolec z okroglimi kamnitimi stebri, v zadnjih letih pa je gibanje z odkupom rešilo propada še enega. Stike z društvom je še poglobilo ob 20-letnici tega dogodka.

Ob pravkar minuli 25-letnici je na sejmu za namen načrtne obnove stavb kulturne dediščine najavilo ustanavljanje prvega slovenskega dediščinskega sklada DOTA.SI. V prvem triletju namerava z zbranimi sredstvi podpirati tri objekte, med njimi še en kozolec toplar v Rutu. Obudilo bo tudi pobudo z okrogle mize na Bledu v letu 2017 za uvrstitev kozolcev na Unescov seznam kulturne dediščine. Takrat je bil v čezmejni iniciativni odbor imenovan tudi predstavnik KTT društva Baška dediščina. Predstavitev je spremljala razstava maket kozolcev in likovnih upodobitev znamk z motivi kozolcev, tudi dveh rutarskih.

Tekst in foto: Olga Zgaga

Scroll to Top